La Salzadella es troba en una vall. Els pioners van començar a plantar aquest arbre fruital per la part baixa de la muntanya de la costa. Un comercial que tenia una trencadora (lloc a on es trencaven i venien ametlles) va començar a comercialitzar la cirera, fet que va fer que els habitants de La Salzadella començaren a plantar aquest arbre per la resta del poble.

Es van plantar molts cirerers perquè donaven beneficis per a les cases, ja que tots els membres de la familia es dedicaven al camp i les hores de treball no es comptabilitzaven. Les cireres es collien en davantals en forma de bossa fets en roba vella i es venien en cistelles de vímet. Per això tenim una dita que diu: "per cireres i en cistelles, venen tots a Salzadella".

A poc a poc les persones es van dedicar a altres oficis independentment del camp, i això va conduir a la necessitat de contractar a gent. Durant uns anys el negoci va evolucionar profitosament, gràcies a que la diferència entre el preu de venda i les despeses dels llauradors, suposava un guany per a les famílies.

Actualment, el fet és que desgraciadament, després de tants anys de tradició, s'estan abandonant molts cirerers degut als costs que suposa la recol·lecta, manteniment (llaurar unes 4 vegades a l'any, polvoritzar 2 vegades a l'any, podar i abonar-los una vegada a l'any) i el poc que els llauradors reben de les cooperatives.

La nostra família es troba dins el col·lectiu en que aquesta situació els hi afecte directament i ens varem trobar davant la difícil decisió d’abandonar els camps, amb més de 150 cirerers cultivats des de 1981. 

Degut a això, per tal de poder salvar la tradició i no haver d'abandonar els cirerers, el 12 de juny de 2016 neix la iniciativa: "APADRINA UN CIRERER".

Ajudeu-nos a salvar la tradició i els cirerers!


1996 - els petits de la família collint cireres

Sobre nosaltres

Les Leonors (mare i filla), la Cristina, en Carles, la Isabel, en Jordi, l'Esther, en David i en Vicente, que sempre serà en les nostres ments, formem la família que ha iniciat aquest projecte.

Part de la família fent triatge de cireres.

Podrás formar part de la nostra "família" en el camp

Qualsevol persona pot formar part d'aquest projecte: homes, dones, grans, petits i/o animals de companyia. Aquesta iniciativa no discrimina a ningú, tot el contrari, anima a que qualsevol membre d'una família hi pugui formar part i disfrutar d'aquest projecte conjuntament.

Els més petits podran disfrutar del seu cirerer com una "mascota" més de la família, seguir-ne el seu creixement, floració i la seva cura, a la vegada assolint coneixements de tot el que suposa el món del granger i totes les etapes necessaries fins a tenir la fruita sobre la seva taula i en aquest cas, poder ser ells mateixos qui la cullin.